Main Donate Form

0 RON
Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive

Educatie
Context

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore și pe locul doi la numărul de mame adolescente, după Bulgaria. Aproximativ un sfert din mamele minore ale
Uniunii Europene provin din România. Din totalul nașterilor în 2019 în România, aproape 10% provin de la mame adolescente (date definitive pentru anul 2019, INS). Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. România este una din cele șase țări ale Uniunii Europene care nu au educație sexuală ca materie obligatorie în școli, deși introducerea programelor naționale de educație sexuală pe termen lung a dus la o reducere a sarcinilor la adolescente, a avorturilor și a abandonului școlar cauzat de sarcinile precoce.

Obiectivul general al proiectului

Creșterea capacității a 50 de adolescenți din România de a-și cunoaște și revendica în fața autorităților drepturile sexuale și reproductive.

Obiective specifice ale proiectului
 • Îmbunătățirea competențelor pentru 50 de adolescenți din România cu privire la cunoașterea și înțelegerea drepturilor sexuale și reproductive.
 • Creșterea gradului de informare a 50 de adolescenți cu privire la metode de advocacy de revendicare a drepturilor în fața autorităților.
 • Creșterea capacității de revendicare a drepturilor sexuale și reproductive în rândul a 50 de adolescenți în cadrul ”Forumului Generația pentru Egalitate. Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive”.
Grup țintă și activități
 • 50 de adolescenți cu vârste între 12-18 ani care își vor îmbunătăți cunoștințele în domeniul drepturilor sexuale și reproductive în cadrul trainingului Care sunt drepturile mele sexuale și reproductive?
 • 50 de adolescenți care își vor îmbunătăți cunoștințele legate de advocacy în cadrul trainingului Metode de advocacy de revendicare a drepturilor sexuale și reproductive pentru adolescenți
 • 50 de adolescenți vor exersa cunoștințele legate de drepturile sexuale și advocacy în cadrul ”Forumului Generația pentru Egalitate. Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor
  sexuale și reproductive”
Impact

Prin obiectivul general al proiectului se va genera un impact la nivel micro (individ) și la nivel macro (comunitate).

 • La nivel individual

În cazul celor 50 de adolescenți implicați în activități, proiectul generează efecte pozitive pe termen lung prin îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor legate de drepturile sexuale și reproductive, reducând numărul adolescenților infectați cu boli cu transmitere sexuală și a nașterilor în rândul minorelor. Având aceste cunoștințe, se vor minimaliza sentimentele de marginalizare și excludere ale adolescenților din dezbaterile pe legi și politici publice ce îi privesc, aceștia își vor crește stima de sine și încrederea în forțele proprii și vor acționa ca persoane resursă în comunitățile lor de colegi și prieteni, transmițând informațiile dobândite și altor adolescenți. De asemenea, adolescenții implicați în proiect vor conștientiza importanța implicării pozitive în societate și revendicarea drepturilor lor, fapt ce va conduce la îmbunătățirea relației dintre viitorii adulți și instituțiile statului.

 • La nivel de comunitate

Proiectul va contribui pe termen lung la întreruperea ciclului excluderii sociale și medicale a adolescenților și implicit la creșterea gradului de cunoaștere a drepturilor sexuale și reproductive și metode de revendicare a acestora, generând o mai mare implicare din partea autorităților de a ține cont de nevoile adolescenților în acest domeniu. Nevoile adolescenților vor fi integrate în planurile de modificări de legi aflate în momentul actual în dezbatere publică cu privire la introducerea educației sexuale obligatorie în școli, generând o schimbare la nivel de sistem pentru aceștia.

Durata

iulie – noiembrie 2021

*Proiect implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România și Institutului Francez din România.

Perioada: ianuarie – noiembrie 2022

Ca urmare a activităților derulate în cadrul proiectului Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive a fost creat un grup de inițiativă format din 22 de adolescenți din 5 județe.

În 2022 ne dorim să împuternicim acest grup de inițiativă, pentru ca mai departe acești adolescenți să devină persoane resursă în comunitățile lor și să promoveze informatiile legate de drepturile sexuale și reproductive primite și către alți adolescenți.

Activități:

A1. Organizarea a 7 ateliere de educație sexuală online (5 pentru fete și 2 pentru băieți), a câte 2 întâlniri fiecare, compuse din câte 10 participante/participanți din mai multe județe din țară.

Impact: 70 de adolescenți vor dobândi cunoștințe sporite cu privire la următoarele teme:

 • Schimbările de bază din corp din perioada pubertății
 • Adolescența: Relații. Orientare sexuală și identitate de gen
 • Componentele aparatului reproducător: organele genitale interne și externe
 • Ciclul menstrual și înțelegerea menstruației
 • Igiena și produsele de igienă menstruală
 • Menstruația și egalitatea de gen
 • Viața sexuală
 • Consimțământul
 • Metode de contracepție și protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală
 • Infecțiile cu transmitere sexuală

A2. Crearea de materiale informative cu privire la drepturile sexuale și reproductive, pliante, ce vor fi utilizate de cei 22 de adolescenți din cadrul grupului de inițiativă ce vor informa mai departe adolescenții din liceele lor.

Fiecare adolescent din grupul de inițiativă va informa 500 de colegi din liceu cu ajutorul pliantelor.

Impact: 11.000 de adolescenți vor fi informați cu privire la drepturile sexuale și reproductive.

A3. Organizarea de întâlniri lunare online cu adolescenții din grupul de inițiativă pentru monitorizarea activității decidenților cu privire la respectarea drepturilor sexuale și reproductive și alcătuirea de adrese, memorii sau alte documente pentru a solicita clarificări sau a propune modificări de legi și politici publice din sfera drepturilor sexuale și reproductive.

În curând

Cum intervenim

Proiectele noastre

Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive

Contribuim la creșterea capacității a 50 de adolescenți din România de a-și cunoaște și reve